Nyhetsbrev, september 2023

Balkongprojektet

Balkongprojektet börjar äntligen närma sig sitt slut! Alla balkonger har besiktigats och är nu öppna för användning. Om ni observerar eller upplever någon form av defekt, fel eller skada på er balkong eller tillhörande installationer, vänligen kontakta styrelsen så snart som möjligt, helst via mejl, om ni inte redan gjort det.

Nu när balkongprojektet nästan är klart kommer Simpleko att påbörja utsändning av debiteringar för eventuella tillval. En del av er kommer att motta dessa i september, medan andra får dem i oktober och november.

 

Viktigt ang användningen av balkongen

Vi ber er vänligen att notera och följa skötselråden och instruktionerna för användning som delades ut när balkongerna öppnades. 

Speciellt vill vi lyfta fram följande:

  • Undvik att borra eller göra annan yttre påverkan på de fasta delarna av balkongen, inklusive sidoväggar, balkongplatta och tak. Detta är viktigt, dels för brandskydd, men också för att underhållet av balkonger och fasader är föreningens ansvar, dvs. inte enskilda medlemmars eller hyresgästers.
  • Placera inte blomlådor på räcken eller i spår avsedda för inglasning, då dessa inte är designade för den belastning en blomlåda kan medföra. I stället rekommenderar vi att ni placerar blomlådor direkt på balkonggolvet.

 

Container för grovsopor

De flesta i föreningen är jätteduktiga på att sortera sina sopor och lämna till återvinning. Men vissa saker går inte att slänga där och därför hyr vi även i år en container. Den kommer att stå utanför tvättstugan vid Gamla Lundagatan 1 och vara öppen och bemannad följande tider:

Fredag 13 oktober kl 17:00-19:00
Lördag 14 oktober kl 13.00-15.00
Söndag 15 oktober kl 13:00-15:00

Det kommer även finnas möjlighet att lämna elskrot och elektronikavfall.

Obs! Inget miljöfarligt avfall kan tas emot.

 

Inbrott i långhuset - Låt oss vara vaksamma tillsammans

Det är med oro vi noterar att ett flertal inbrott har inträffat i lägenheter i långhuset på

Gamla Lundagatan & Ludvigsbergsgatan under sommaren. Som ett första steg för att öka säkerheten har styrelsen beslutat att förstärka kameraövervakningen. Kameror är nu aktiva i samtliga portar.

För att ytterligare minska risken för inbrott, uppmanar vi alla boende att vara extra uppmärksamma och hjälpa till att säkra vårt boende:

  • Var vaksam på okända besökare. Släpp inte in personer du inte känner igen, oavsett hur vänliga de verkar. Om du inte känner igen dem, be dem använda porttelefonen eller ta kontakt med den person de ska besöka.
  • Håll koll på grannarnas brevlådor. Om du ser tidningar eller post som sticker upp, var vänlig och peta ner dem för att inte signalera frånvaro.
  • Säkra ditt hem. Överväg att installera en låsvredkåpa och/eller en säkerhetsbrevlåda för att skydda mot inbrottsmetoder som t. ex. låsslunga.
  • Ring 112 vid misstanke. Om du misstänker ett pågående inbrott, kontakta Polisen direkt.
  • Tappa inte bort dina nyckelbrickor. Om du skulle göra det, rapportera omedelbart förlusten till styrelsen så att vi kan spärra dem. Snabbast rapportering sker via mejl till styrelsen.

 

Trivselregler - uppdatering 

Styrelsen har beslutat om uppdaterade trivselregler. Dessa uppdateringar innefattar framför allt specifika förtydliganden angående användningen av våra balkonger och riktlinjer kring rökning.

  • Balkonger: Vi har lagt till detaljerade riktlinjer för vad som är tillåtet och inte på våra balkonger. Detta inkluderar riktlinjer för hur man säkert kan använda och dekorera sina balkonger, detta med tanke på säkerhet och bekvämlighet för alla boende.
  • Rökning: För att säkerställa en ren och frisk luft i våra gemensamma utrymmen har vi också förtydligat reglerna kring rökning. Dessa förtydliganden syftar till att respektera alla medlemmars rätt till en rökfri miljö.

Vi uppmanar alla medlemmar att läsa igenom de uppdaterade trivselreglerna som nu finns tillgängliga på föreningens hemsida. Genom att följa dessa regler bidrar vi alla till en trevligare och säkrare boendemiljö.

 

Felanmälan – tillsammans ser vi till att allt fungerar

Om du upptäcker brister eller fel i fastigheten, exempelvis trasiga lampor eller problem med hissen, ber vi dig att först anmäla detta till respektive företag. Därefter är det till stor hjälp om du informerar dina grannar. Det kan du göra genom att sätta upp en notering i trapphuset eller genom att meddela dig via vår Facebook-sida. På så sätt undviker vi dubbla anmälningar och grannarna vet att åtgärder redan är på gång. Kontaktuppgifter för felanmälan finns tydligt angivna i samtliga av våra portar.

 

Gemensam el (IMD) i långhuset

Vi fortsätter arbetet med att förbereda långhuset på Gamla Lundagatan & Ludvigsbergsgatan för övergången till gemensam el (IMD). En del kabelarbeten i fastigheten är redan genomförda. Vi väntar nu på att Ellevio ska etablera ytterligare en elanslutning till långhuset. 

Med detta steg slutfört kan vi påbörja mätarbyten och den slutgiltiga övergången. Vårt mål är att ha långhuset anslutet till systemet innan årsskiftet. Mer specifik information delas ut så snart vi har ett bekräftat datum för övergången.

Våra erfarenheter från Brännkyrkagatan, där gemensam el infördes i februari, är mycket positiva. Övergången har varit nästan helt problemfri, och tack vare fakturering via Simpleko har alla boende kunnat se en månatlig besparing på några hundra kronor.

 

Viktigt gällande våra sopnedkast

Vi vill betona vikten av rätt hantering av vårt avfall för att säkerställa en ren och funktionell bostadsmiljö. Det har tyvärr förekommit att felaktigt avfall, som förpackningar, tidningar och byggrester, har placerats i sopnedkasten avsedd endast för hushållssopor.

Om detta fortsätter är risken överhängande att vi behöva stänga sopnedkasten, vilket skulle innebära en betydande olägenhet för alla oss boende. För att undvika en plombering av våra sopnedkast, ber vi er vänligen att följa dessa riktlinjer:

  • Använd endast sopnedkasten för hushållssopor.
  • Förpackningar, tidningar och annat återvinningsbart material ska tas till de utmärkta återvinningsstationerna.
  • Byggrester och annat större avfall kan antingen hanteras enligt kommunens riktlinjer för s.k. storsopor och lämnas på närmaste återvinningscentral alt. placeras i den container som föreningen har hyrt helgen 13–15 oktober.
  • Genom att hjälpas åt och följa dessa enkla steg, kan vi alla bidra till en bättre, renare och mer effektiv bostadsmiljö.

 

Håll dig uppdaterad om vad som händer i vår förening

Vi fyller löpande på hemsidan med information. Det är även där du anmäler vilken e-postadress som du vill ha nyhetsbrevet till framöver. 

Du är även välkommen att skriva till oss till styrelsens e-postadress: styrelsen@leporiden.se

Adressen till hemsidan: leporiden1.bostadsratterna.se

Hösthälsningar från oss i Styrelsen, Brf Leporiden