Nyhetsbrev, december 2021
Balkongprojektet
Återuppstarten av balkongprojektet fortsätter som planerat. Styrelsen har nu en dialog med tidigare vald entreprenör, men även med andra entreprenörer för att kunna starta upp renoveringen så snart som möjligt, detta då förseningen av projektet även har inneburit väsentliga prisökningar. Så fort styrelsen har mer information om projektet såsom när tidsplan är upprättad så kommer vi att återkomma till alla boende med ett utskick.
Störande arbeten i lägenheter
För att vi alla ska trivas är det viktigt att vi inte stör varandra. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Bostadsrättslagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i samtliga gemensamma utrymmen som t ex i trapphus, hiss, tvättstuga samt gård.
Särskilt störande arbeten som t ex borrning, spikning, hamring och sågning får endast ske mellan kl. 08:00 och 18:00 helgfri måndag – fredag. Lördag gäller tiden mellan kl. 12:00 och 16:00. Inget arbete som kan uppfattas vara störande för dina grannar får utföras på söndagar eller helgdagar. Om du kommer att störa vid upprepade tillfällen vid t.ex. renovering skall du anslå detta i porten/hissen. I meddelandet uppger du vem du är, under vilken tidsperiod arbetet kommer att ske samt hur du kan nås.
Anmälan av störningar kan göras till Svenska Störningsjouren AB.
Störningsjouren är öppen söndag till torsdag kl. 20-03, samt fredag till lördag kl.20-04. Telefonnumret till deras larmcentral är 08-568 214 00. För frågor som inte är akuta, ring dagtid: 08-645 00 35 eller skicka e-post: info@storningsjouren.se.
Läs även mer i trivselreglerna på hemsidan med mer information för att öka trivseln i föreningen.
Hissarna i långhuset
I januari kommer utbytet av hissarna i långhuset att slutföras. Först kommer hissen på Ludvigsbergsgatan 3 att bytas ut, arbetena påbörjas måndagen den 10 januari och förväntas ta fyra veckor. Därefter kommer hissen på Ludvigsbergsgatan 5 att bytas ut med start måndagen den 31 januari och även den förväntas ta fyra veckor. Övriga hissar i långhuset är nu besiktigade och i drift, en del mindre justeringar kvarstår dock.
Juletid
Jul är ljusens stora högtid. Tyvärr orsakar de 70 % av bränderna under denna period.
Så här kommer några god råd inför julfirandet.
- Gör det till en del av jultraditionen att kontrollera batteriet i brandvarnaren. Byt om det behövs. Det kanske blir familjens bästa julklapp! Kontrollera att brandvarnaren fungerar och prova larmsignalen. Varje brandvarnare täcker cirka 60m2.
- Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som har tänt ljusen ansvarar för dem och släcker dem.
- Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss.
- Använd ljusstakar av keramik och metall. Se till att ljuset står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken. Tänk på var du ställer ljuset, så att till exempel inte en gardin kan fladdra till av vind- eller elementdrag och fatta eld.
- Ställ inga ljus på tv:n. Stearin kan droppa ner och antändas med en snabb och kraftig brand som följd.
- Byt den gamla mossan i ljusstaken mot icke brännbara dekorationer, till exempel vackra stenar eller snäckor. Då minskar risken för att det ska börja brinna i ljusstaken.
- Tänd aldrig levande ljus i granen. Det kan snabbt börja brinna.
- Tänd inte tomtebloss inomhus.
- Använd bara hållare som är avsedda för värmeljus. De klarar värmen och har tillräckligt med lufthål.
- Elektrisk armatur och julgransbelysning ska ha rätt effekt (W) och släckas med strömbrytare eller genom att man drar sladden ur vägguttaget. Man ska inte skruva på glödlamporna. Då kan det bli glappkontakt och en gnista bildas (en så kallad ljusbåge) som kan antända brännbart material. Ett bra alternativ är att koppla en timer till elljusstaken och julgransbelysningen.
Sopsortera så mycket du kan
Julklappar och middagar lämnar efter sig en hel del sopor. Vi har två återvinningsstationer nära oss. En på Torkel Knutssonsgatan precis nedanför Ludvigsbergsgatan 1-3 och en uppe i backen, mot vändplanen på Ludvigsbergsgatan. Där kan du lämna plast, pappersförpackningar, tidningar, batterier, metall, ofärgat och färgat glas. Nu finns även en miljöstuga nedanför Ludvigsbergsgatan 1-3. I den kan du lämna färg, lysrör, elartiklar som datorer, mobiler med mera.
Vi betalar sophämtning per kubikmeter och kilo. Så för att hålla kostnaderna nere platta ihop skrymmande saker så mycket som möjligt och häll ut flytande saker i vasken innan du lägger förpackningen i soppåsen. Påsen blir lättare och sophämtningen billigare samtidigt som risken för kladd i sopnedkastet som skapar lukt och dålig hygien minskar. Vi vill behålla våra sopnedkast.
Häll inte ut matolja och fett i avloppet
Det kan bli stopp i avloppet om du häller ner matolja och fett i diskhon. Torka istället ur stekpannor och kastruller med hus hållspapper och släng det i soporna.
Som ni vet fyller vi på hemsidan med information så fort det kommer upp något. Det går bland annat att anmäla sig till att få nyhetsbrev via e-post där. Är det något du saknar är du välkommen att skriva till oss så försöker vi få in det.
Styrelsens e-post: styrelsen.brfleporiden1@gmail.com
Adressen till hemsidan: http://leporiden1.bostadsratterna.se/
Vi önskar er alla en riktigt God Jul och Gott nytt år
Styrelsen, Brf Leporiden 1