Nyhetsbrev, december 2022

Balkongprojektet

Arbetet med balkongerna är nu efter flera års förberedelser i gång! Under projektets gång kommer Dipart informera löpande, både via anslag i portarna, utskick och med information på föreningens hemsida och Facebookgrupp. Då det kommer förekomma en hel del störande ljud under projektets gång så ber styrelsen alla boende att tänka sig extra noga för och minimera störande arbeten i lägenheterna såsom borrning och hamring, detta för att boende ska få möjlighet till lugna stunder när balkongarbetena inte stör.

 

Information om avgifter 2023

Styrelsen har beslutat att inte höja medlemsavgifterna till föreningen under 2023, detta då föreningens ekonomi är i bra balans i nästa års budget, trots kostnadsutvecklingen i samhället. Däremot kommer avgiften för garagehyra öka med 10% under kvartal 2, bl.a. pga. underhållsbehov. Hyresavgiften för föreningens hyresrätter hanteras som vanligt via förhandlingar med Hyresgästföreningen.

 

Trapphusrenoveringen pausad

Efter renoveringen av trapphuset på Ludvigsbergsgatan 1 har vi pausat arbetet då balkongprojektet tar upp mycket tid och resurser. Mer information kommer komma när vi återupptar arbetet under 2023

 

Utökad elkapacitet till föreningen

Ellevio har nu äntligen anslutit den nya elanslutningen till föreningens utrymme i källaren på Brännkyrkagatan 66, detta som ett första steg i projektet för gemensam el som beslutades på stämman 2019.

 

Tänk på våra gemensamma kostnader

Styrelsen vill skicka en allmän uppmaning till att försöka spara på föreningens gemensamma kostnader såsom värme och vattenkostnader. Det tjänar vi alla på. Se denna länk för en del tips hur vi kan hjälpas åt att spara på förbrukning, inklusive den individuella elförbrukningen:
https://www.riksbyggen.se/hallbarhet/hallbarhetsskolan/bo/spara-energi-i-hemmet

 

Tvättstugan

Under senhösten genomfördes en storstädning av tvättstugan samt att vissa trivselhöjande och praktiska åtgärder genomfördes. Hjälp till att hålla Tvättstugan snygg och trevlig genom att lämna den i det skick som du själv önskar finna den!

 

Störningar

På senare tid har styrelsen fått in en del påtalanden om att boende inte följer trivselreglerna vad gällande ljudnivå och gällande tider. Styrelsen vill därför påminna om att respektera och kommunicera med dina grannar vad gäller störande ljud, både i samband med renoveringar och vid fester. Mer om våra trivselregler hittar du på vår hemsida, där det bl.a. framgår vilka tider som gäller för renovering.

Anmälan av störningar kan göras till Svenska Störningsjouren AB.

Störningsjouren är öppen söndag till torsdag kl. 20-03, samt fredag till lördag kl.20-04. Telefonnumret till deras larmcentral är 08-568 214 00. För frågor som inte är akuta, ring dagtid: 08-645 00 35 eller skicka e-post: info@storningsjouren.se.

 

Juletid

Jul är ljusens stora högtid. Tyvärr orsakar de 70 % av bränderna under denna period. Så här kommer några goda råd inför advent och julfirandet.

Gör det till en del av jultraditionen att kontrollera batteriet i brandvarnaren. Byt om det behövs. Det kanske blir familjens bästa julklapp!

  • Kontrollera att brandvarnaren fungerar och prova larmsignalen. Varje brandvarnare täcker cirka 60 m2.
  • Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som har tänt ljusen ansvarar för dem och släcker dem.
  • Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss.
  • Använd ljusstakar av keramik och metall. Se till att ljuset står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken. Tänk på var du ställer ljuset, så att till exempel inte en gardin kan fladdra till av vind- eller elementdrag och fatta eld.
  • Ställ inga ljus på elektronik. Stearin kan droppa ner och antändas med en snabb och kraftig brand som följd.
  • Byt den gamla mossan i ljusstaken mot icke brännbara dekorationer, till exempel vackra stenar eller snäckor. Då minskar risken för att det ska börja brinna i ljusstaken.
  • Tänd aldrig levande ljus i granen. Det kan snabbt börja brinna.
  • Tänd inte tomtebloss inomhus.
  • Använd bara hållare som är avsedda för värmeljus. De klarar värmen och har tillräckligt med lufthål.
  • Elektrisk armatur och julgransbelysning ska ha rätt effekt (W) och släckas med strömbrytare eller genom att man drar sladden ur vägguttaget. Man ska inte skruva på glödlamporna. Då kan det bli glappkontakt och en gnista bildas (en så kallad ljusbåge) som kan antända brännbart material. Ett bra alternativ är att koppla en timer till elljusstaken och julgransbelysningen.

 

Sopsortera så mycket du kan
Julklappar och middagar lämnar efter sig en hel del sopor. Vi har två återvinningsstation nära oss. En på Torkel Knutssonsgatan precis nedanför Ludvigsbergsgatan 1-3 och en uppe i backen, mot vändplanen på Ludvigsbergsgatan. Där kan du lämna plast, pappersförpackningar, tidningar, batterier, metall, ofärgat och färgat glas. Nu finns även en miljöstuga nedanför Ludvigsbergsgatan 1-3. I den kan du lämna färg, lysrör, elartiklar som datorer, mobiler med mera.

Vi betalar sophämtning per kubikmeter och kilo. Så för att hålla kostnaderna nere platta ihop skrymmande saker så mycket som möjligt, och häll ut flytande saker som till exempel gammal mjölk och sylt i vasken innan du lägger förpackningen i soppåsen. Påsen blir lättare och sophämtningen billigare samtidigt som risken för kladd i sopnedkastet som skapar lukt och dålig hygien minskar. Vi vill behålla våra sopnedkast.

Sortering av matavfall

Fr.o.m. nästa år så är det obligatoriskt med sortering av matavfall inom Stockholm stad, föreningen har dock sökt dispens, då balkongprojektet behöver bli klart innan vi kan förbereda lokaler som krävs för matavfallet.

Så här håller du dig uppdaterad om vad som händer i vår förening

Vi fyller löpande på hemsidan med information. Där anmäler du också om du vill få nyhetsbrevet via e-post framöver. Du är alltid självklart välkommen att skriva till oss. Styrelsens e-post: styrelsen@leporiden.se

Adressen till hemsidan: leporiden1.bostadsratterna.se

God Jul och ett riktigt Gott nytt år från oss i Styrelsen,

Brf Leporiden 1