Nyhetsbrev, december 2024
Avgifter i föreningen 2025
För att säkerställa en fortsatt god ekonomi och underhåll av vår fastighet har styrelsen beslutat om följande avgiftsjusteringar:
Medlemsavgift: Från och med den 1 februari 2025 höjs medlemsavgiften med 10%. Denna höjning beror främst på ökade kostnader för tomträttsavgäld och fjärrvärme.
Garageplatser: Som tidigare kommunicerats till alla garage-hyresgäster, kommer hyran för garageplatser att höjas med upp till 45% från den 1 januari 2025. Denna justering görs för att bättre avspegla marknadsvärdet.
Förråd: Hyran för förråd som inte ingår i lägenheten kommer att öka med 3% från och med den 1 januari 2025, enligt avtal.
Hyresrätter: Avgifterna för våra hyresrätter kommer som vanligt att förhandlas med Hyresgästföreningen. Mer information om utfallet av dessa förhandlingar kommer att meddelas de berörda så snart det är klart.
Felanmälan – Tillsammans skapar vi ett trivsamt hem
Vi uppmuntrar alla att vara delaktiga i att hålla vårt hus i gott skick. Tillsammans kan vi snabbt åtgärda eventuella fel och skapa en trygg och trivsam boendemiljö.
Så här gör du en felanmälan:
Vanliga fel: För mindre akuta fel, som en trasig lampa i trapphusen, kontakta FSS FSS Fastighetsservice AB. Felanmälan tas emot dagtid vardagar 08.00-16.00 på telefon 08-657 90 90, felanmälan kan även göras med e-post dygnet runt: felanmalan@fss.se.
Hissarna: Se kontaktuppgifter i respektive hiss, då det är olika företag som ansvarar för servicen i våra hus.
Störningar: Anmäls till störningsjouren på telefon 08-568 214 00. De har öppet söndag till torsdag kl. 20-03, samt fredag till lördag 20-04.
Akuta situationer: Vid akuta händelser, såsom vattenläckage eller strömavbrott, kontakta fastighetsjouren direkt på telefon 08-18 70 00.
Brott: Om du blir vittne till eller drabbas av ett brott, kontakta alltid polisen först. Därefter kan du informera styrelsen. Vid pågående brott ringer du 112, vid anmälan av brott i efterhand ringer ni 11414.
Dela med dig av informationen: För att hålla alla informerade om pågående arbeten och eventuella störningar, uppmuntrar vi dig att dela med dig av din felanmälan till dina grannar. Du kan enkelt göra detta genom att skriva ett kort meddelande på anslagstavlan i trapphuset eller i vår gemensamma Facebook-grupp.
Tyck till om vår innegårds framtida utformning
Nu har du chansen att vara med och påverka hur vår innergård ska se ut i framtiden. Dina idéer och synpunkter är värdefulla för oss. Svara på vår enkät och låt oss veta vad du önskar dig av vår gemensamma oas.
Klicka på denna länk för att för att komma till enkäten:
https://forms.office.com/e/MNE1BCpPxM
Stort tack för din medverkan!
Grovstädning och renovering i garaget
Torsdagen den 2 januari kommer garaget att genomgå en grovstädning.
OBS! Undvik att ha din bil i garaget den dagen mellan 08:00 och 17:00 för att underlätta städningen.
Garaget är även i stort renoveringsbehov och under 2025 planeras en större renovering att påbörjas. Mer information kommer till berörda garage-hyresgäster längre fram.
Sopsortera så mycket du kan - det håller kostnaderna nere
Julklappar och middagar lämnar efter sig en hel del sopor. Vi tillsammans betalar sophämtning per kubikmeter och kilogram. Tänk på att sortera soporna så mycket som möjligt, så endast det som inte går att sortera hamnar i restavfallet.
I alla våra soprum finns både kärl för matavfall och restavfall. I de bruna kärlen för matavfall slängs matavfall i bruna papperspåsar. Exempel på matavfall: skal och rester av grönsaker och frukt, rester av kött, fisk/ skaldjur, ris, potatis, bröd, äggskal, teblad, kaffesump. I de gröna plastkärlen för restavfall slängs sopor som inte kan sorteras, i väl förslutna plastpåsar. Observera att boende i långhuset har tillgång till båda soprummen. Är kärlen fulla i det ena, vänligen använd det andra.
Vi har två återvinningsstationer nära oss. En uppe i backen mot vändplanen på Ludvigsbergsgatan, där kan du lämna plast, pappersförpackningar, tidningar, batterier, metall, ofärgat och färgat glas. Det finns ytterligare en på Torkel Knutssonsgatan precis nedanför Ludvigsbergsgatan 1-3 där det även finns en miljöstuga. I den kan du lämna färg, lysrör och elartiklar.
Genom att sortera rätt gör vi tillsammans en insats för miljön och sparar på jordens resurser. Dessutom håller vi nere kostnaderna för sophämtning.
Juletid
Jul är ljusens stora högtid. Tyvärr orsakar de 70 % av bränderna under denna period. Så här kommer några goda råd inför advent och julfirandet.
Gör det till en del av jultraditionen att kontrollera batteriet i brandvarnaren. Byt om det behövs. Det kanske blir familjens bästa julklapp! Kontrollera att brandvarnaren fungerar och prova larmsignalen. Varje brandvarnare täcker cirka 60 m2.
Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som har tänt ljusen ansvarar för dem och släcker dem.
Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss.
Använd ljusstakar av keramik och metall. Se till att ljuset står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken. Tänk på var du ställer ljuset, så att till exempel inte en gardin kan fladdra till av vind- eller elementdrag och fatta eld.
Ställ inga ljus på elektronik. Stearin kan droppa ner och antändas med en snabb och kraftig brand som följd.
Byt den gamla mossan i ljusstaken mot icke brännbara dekorationer, till exempel vackra stenar eller snäckor. Då minskar risken för att det ska börja brinna i ljusstaken.
Tänd aldrig levande ljus i granen. Det kan snabbt börja brinna.
Tänd inte tomtebloss inomhus.
Använd bara hållare som är avsedda för värmeljus. De klarar värmen och har tillräckligt med lufthål.
Elektrisk armatur och julgransbelysning ska ha rätt effekt (W) och släckas med strömbrytare eller genom att man drar sladden ur vägguttaget. Man ska inte skruva på glödlamporna. Då kan det bli glappkontakt och en gnista bildas (en så kallad ljusbåge) som kan antända brännbart material. Ett bra alternativ är att koppla en timer till belysningen.
Håll dig uppdaterad om vad som händer i vår förening
Vi fyller löpande på hemsidan med information. Där anmäler du också om du vill få nyhetsbrevet via e-post framöver. Du är alltid välkommen att skriva till oss via styrelsens e-post: styrelsen@leporiden.se
God Jul och ett Gott Nytt År
önskar
Styrelsen